Perkongsian Peribadi, Pendidikan dan Kerjaya. Semua Kisah Lobam

Tuesday, April 1, 2014

Permohonan Sarjana Kaunseling (Penyalahgunaan Dadah) SPADA 2014 / 2015

3:11 PM Posted by Lobam 2 comments
Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Syukur kepada Allah atas kurniaan nikmat Islam dan Iman. Selawat dan salam buat Rasul junjungan mulia serta para sahabat dan ahlul bait Baginda.

SPADA yang bermaksud Speciality Program for Alcohol And Drug Abuse bermatlamat untuk melahirkan kumpulan tenaga manusia yang berpengetahuan tinggi dalam bidang pengurusan, pendidikan, pencegahan, rawatan,pemulihan dan penjagaan lanjutan bagi masalah penagihan alkohol dan dadah di negara ini.

Secara umumnya program ini berobjektif melahirkan kumpulan tenaga sumber manusia yang berpengetahuan tinggi dalam bidang pendidikan, pencegahan, rawatan, pemulihan dan penjagaan lanjutan. Program ini juga adalah untuk melahirkan kaunselor yang berkelayakan dan berpotensi tinggi dalam menguruskan masalah-masalah dan cabaran dalam penyalahgunaan dadah. Malah bermatlamat untuk melahirkan modal insan yang berpengetahuan tinggi dalam menangani isu-isu dalam penyalahgunaan dadah.

Program yang bertaraf sarjana ini hanya mengambil masa 18 bulan sepenuh masa ( 12 bulan peringkat Diploma siswazah dan lanjutan 6 bulan peringkat Sarjana). Program pengajian bermula pada setiap September Semester pertama tahun pengajian. Kursus ini dijalankan dalam tiga semester dan setiap semester kuliah memakan masa 14 minggu. Para pelajar akan mengikuti program internship dalam semester 2 dan 3.

Program tajaan ini diletakkan di bawah Biasiswa Hadiah Latihan Persekutuan yang mana penerimanya akan mendapat pelbagai manfaat seperti CUTI BELAJAR BERGAJI PENUH. Malah penerima juga akan mendapat elaun sara hidup sebanyak RM800.00 sebulan tanpa mengurangkan elaun-elaun lain.

Program ini dijalankan di dua buah universiti iaitu Universiti Sains Islam Malaysia dan Universiti Malaysia Sabah.

Syarat-syarat umum permohonan adalah seperti berikut :

-  Mempunyai ijazah pertama dalam bidang Kaunseling atau Bimbingan dan Kaunseling
- Ijazah pertama dalam mana-mana bidang yang sesuai dan mempunyai pengalaman sekurang-kurangnya tiga (3) tahun dalam bidang berkaitan seperti Kaunselor di Pusat Pemulihan Dadah, Pegawai Kebajikan, Pegawai Penjara, Pegawai Kesihatan, Pegawai Antidadah dan mempunyai pengalaman dalam bidang berkaitan dengan pencegahan, rawatan & pemulihan dan penjagaan lanjutan dalam penyalahgunaan dadah.
-  Mempunyai kelayakan setara yang diperakui oleh Senat USIM.

Maklumat pengajian di USIM boleh dilihat melalui laman ini

Kalau tanya saya seronok ke tidak kursus ni.
Jawapan saya SERONOK GILA WEIIIII.

Apa yang seronoknya?
1. Tiada Thesis
2. Tidak perlu proposal
3. Cuti bergaji penuh
4. Elaun bulanan
5. Banyak program
6. Banyak melancong

Oh ya. Sedikit makluman tambahan. Permohonan ini hanya untuk guru sahaja. Agensi lain masih belum dibuka. Untuk guru sebanyak 30 tempat kekosongan. 15 tempat akan diisi di Universiti Malaysia Sabah manakala 15 tempat lagi di Universiti Sains Islam Malaysia.

Antara program yang kami jalankan.
TARIKH TUTUP PADA 30 APRIL 2014

Borang serta syarat boleh dimuat turun di laman berikut.

Muat Turun
Maklumat Iklan Tawaran Program SPADA.MSPADA 2014
Surat Edaran SPADA.MSPADA 2014
Syarat-syarat dan Tatacara Permohonan
Senarai Semak MSPADA 2014
KPM(BT) LD 1-CUTI BELAJAR
KPM(BT)LD 2-2011-PERAKUAN KJ
KPM(BT)LD 3-2011-KEWANGAN
KPM(BT)LD 4-2011-PINJAMAN
KPM(BT)LD 5-2011-POLITIK

2 comments:

  1. I enjoy, result in I found exactly what I used to be looking for. You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye
    Jual Septic Tank
    Tangki Fiberglass

    ReplyDelete