Perkongsian Peribadi, Pendidikan dan Kerjaya. Semua Kisah Lobam

Sunday, November 17, 2013

Heroin Dan Kesannya

5:01 PM Posted by Lobam , , , No comments

RESPONDEN
Pada 5 Oktober 2013 yang lalu, saya telah mengunjungi Rumah Teduhan Kasih yang beralamat di Kampung Merbau Sempak, Sungai Buloh untuk menjalankan beberapa kajian. Kajian ini merupakan salah satu usaha dalam mengkaji sejarah penagihan responden dan kesan farmakokinetik klien terhadan dadah yang diambil.
Responden seorang lelaki bernama Mohd Rizal (bukan nama sebenar) Responden berusia 30 tahun dan  berasal dari Kemaman Terengganu. Ibu bapa responden sudah agak berusia di mana bapa responden berusia dalam lingkungan 70an manakala ibunya pula berusia sekitar 60an.
Responden merupakan anak ke sembilan daripada sepuluh orang adik beradik yang terdiri daripada 5 lelaki dan 5 perempuan. Responden telah menamatkan pendidikan di peringkat rendah sehingga darjah 6 dan menamatkan pendidikan di peringkat menengah sehingga tingkatan 5 dan menyambung pelajaran ke peringkat Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan (MLVK). Tidak hairanlah jika responden mempunyai kemahiran yang baik dalam bidang pembinaan dan mekanikal.

SEJARAH PENGGUNAAN DADAH DAN BAHAN PSIKOAKTIF
            Responden mula terlibat dengan penyalahgunaan dadah sejak berusia 14 tahun lagi. Pada ketika itu responden berada di tingkatan 2 sekolah menengah. Bermula dengan menghisap rokok secara sosial responden telah melangkah ke hadapan dengan mencuba ganja. Daun ganja dihisap bersama dengan rokok untuk mendapatkan kesan yang efektif.
Selepas 2 tahun responden terlibat dengan ganja iaitu pada usia 16 tahun, responden cuba berjinak-jinak pula dengan syabu dan alkohol. Memandangkan kesan syabu kurang memuaskan, responden beralih pula kepada heroin pada tahun yang sama. Responden berterusan menagih heroin sehinggalah berusia 30 tahun. Pada tahun 2001 responden juga disahkan menghidap penyakit Hepatitis C dan telah dirawat di Hospital Kuantan pada masa itu. Ini bermakna sehingga tahun 2013, responden telah terlibat dalam penyalahgunaan dadah selama 16 tahun. Satu jangka masa yang cukup lama.

SEJARAH PERUNDANGAN
            Responden pernah dipenjara di Penjara Penor, Kuantan atas kesalahan jenayah dadah dan telah dibebaskan pada tahun 2013. 39A(2) penjara sehingga 20 tahun dan sebatan.Sejurus dibebaskan, responden telah dihantar ke Rumah Teduhan Kasih Sungai Buloh, Selangor. Klien juga dikehendaki untuk melaporkan diri ke AgensiAnti Dadah Kebangsaan (AADK) yang berhampiran setiap bulan.

PENGENALAN KEPADA HEROIN
Heroin adalah dadah narkotik yg dihasilkan melalui proses abstrak daripada Morfin. Ia berbentuk ketulan-ketulan kecil, kebiasaannya berwarna unggu, coklat, merah jambu, putih, kelabu, oren dan kuning karat menandakan kawasan yang dikuasai oleh sesebuah sindiket pengedaran itu . Heroin juga dikenali atau dipanggil Fit, Ubat, Brown, Pek hoon, Pak ei, minyak, tepung dan lain-lain.
Narkotik adalah dadah yang dihasilkan daripada candu, sama seperti Morfin dan kodein yg digunakan untuk tujuan perubatan dalam mengurangkan kesakitan. Heroin juga seperti dadah narkotik lain apabila digunakan secara berterusan bagi jangkamasa panjang akan mengakibatkan kesan kebergantungan (dependence) dan penagihan yang kronik. Undang-undang di Malaysia mengharamkan memiliki atau menggunakan dadah heroin.
Menurut Wikipedia, Heroin atau diasetilmorfin (INN) ialah opiod separa-tiruan yang merupakan terbitan 3,6-diasetil (oleh itu, heroin ialah diasetilmorfin) yang disintesiskan daripada morfina melalui proses pengasetilan.
Bentuk hablur putih biasanya merupakan garam hidroklorida, iaitu diasetilmorfin hidroklorida. Heroin sangat menagihkan, dan penggunaan kronik mengakibatkan toleran yang agak tinggi berbanding bahan-bahan yang lain, walaupun penggunaan sekali sekala tanpa sebarang simptom penarikan (withdrawal symptoms) pernah diperhatikan. 
Di peringkat antarabangsa, heroin dikawal di bawah Jadual I dan IV bagi Konvensyen Tunggal Drug Narkotik. Pengeluaran, pemilikan, atau penjualan heroin di Amerika Syarikat adalah haram, tetapi di bawah nama diamorfina, heroin ialah drug preskripsi yang sah di United Kingdom.

FAKTA SAINTIFIK
Getah dari bunga candu dimasak hingga menjadi candu mentah, kemudian diproses menjadi Morfin dan seterusnya Heroin. Struktur molekul Heroin adalah menyerupai endorphin semulajadi yang terdapat didalam sel otak, ia akan mengelirukan sel-sel otak yang bertindak dan mengeluarkan endorphin semulajadi. Pengeluaran endorphin dalam kuatiti yang banyak akan mengurangkan sensasi kesakitan, mengakibatkan merasa teruja dan tenang. Pengambilan dadah Heroin secara berlebihan boleh mengakibatkan kematian secara mengejut (Overdose).
Terdapat juga heroin dalam bentuk sintetik (tiruan) termasuk ; Methadone, dihydrocodeine (DF118/painkiller), penthidine dan temesgesic. Dadah ini juga menghasilkan kesan serta penagihan yang sama seperti Heroin. Menggunakan dadah jenis sintetik ini juga akan mengakibatkan penagihan yang kronik, kesan penagihannya adalah lebih teruk dan tinggi berbanding dadah Heroin sebenar.

KESAN DAN AKIBAT
Apabila Heroin masuk kedalam darah dan otak ia akan mendatangkan kesan, sensasi kebas, perasaan teruja, merasa tenang dan selesa. Diambil pada kadar dos yang sederhana, ia akan mengakibatkan perasaan cergas dan bertenaga. Diambil dengan dos yg tinggi (bergantung kepada tahap toleransi individu) akan mengakibatkan perasaan terlalu selesa dan menjadi mengantuk. Kebiasaannya kesan dadah ini akan berlarutan antara 4 ke 8 jam. Pengambilan dos secara berlebihan akan mengakibatkan menjadi tidak sedar, koma dan maut.
Apabila seorang penagih tidak mendapat heroin (4 ke 8 jam daripada pengambilan terakhir) tubuh badan akan merasakan simtom ketagihan / gian (withdrawal) yang teruk. Penagih Heroin akan melalui kesakitan dan penderitaan fizikal dan psikologi yang teruk. Bermula dengan sering menguap, kerap bersin diikuti dengan bulu roma menjadi meremang, seram sejuk dan mata berair. Merasakan mual dan muntah, kegatalan tekak, kejang dan sakit perut, cirit birit, kesakitan sengal disendi, kegelian dalam tulang belakang dan kaki,kekejangan otot tidak terkawal. Merasakan amat tidak selesa, sekejap panas dan sekejap sekejap sejuk, merasa amat lesu, pemikiran bercelaru, tidak menentu, keliru, mudah marah, halusinasi serta susah untuk tidur dan hilang selera makan. Kebiasaannya kesan ketagihan ini berlarutan antara 3 hingga 7 hari dan kesakitan tersebut kian mengurang. Pada peringkat awalnya, ke semua kesakitan tersebut dating dengan serentak, ini yang membuatkan penagih Heroin menanggung penderitaan yang amat sangat hinggakan mereka sanggup melakukan apa sahaja untuk menghilangkan ketagihan/gian tersebut.
Kesan jangka panjang termasuk, penurunan berat badan/kurus, hilang ingatan (jangka dekat), kerosakan urat (bagi yg menggunakan jarum suntikan) buasir kronik, penyakit kulit dan jangkitan bacteria dan virus (jangkitan TB,Hepatitis & HIV/AIDS). Kebanyakan penagih Heroin juga mengalami kesan panjang dari segi psikologi.

TANDA-TANDA
Kebanyakan penagih Heroin tegar mudah dikenalpasti melalui penampilan mereka yang tidak kemas dan terurus. Berpakaian selekeh, fizikal yang kurus, kulit badan yang kering dan pucat, Mata merah layu dan retina membesar.
Tanda fizikal termasuk kesan suntikan, jari atau tangan kesan terbakar, mata yg selalu merah dan layu, tubuh badan yg ketara kurus.
Tanda tingkah laku; kelihatan khayal, mengantuk, tergaru-garu, kerap dan banyak merokok, mengasingkan diri dan mengelak dari pergaulan keluarga atau sosial. Sering bersama kumpulan atau kawan yg menggunakan dadah atau berada dikawasan sarang penagih dan selalu memerlukan wang.

Barangan, peralatan dan kelengkapan seperti; tiub straw kecil atau paket plastik yg mengandungi bahan ketulan kecil atau serbuk. Kertas timah rokok yg terbakar, aluminium foil, kesan terbakar di bucu atau tepi meja atau sinki dalam bilik air, pada perabut atau kesan terbakar bawah penutup botol serta jarum suntikan.

0 Komen Sedia Untuk Dibaca:

Post a Comment