Perkongsian Peribadi, Pendidikan dan Kerjaya. Semua Kisah Lobam

Tuesday, June 4, 2013

(Sinar Harian) Sekat Facebook Sebelum Parah

11:04 AM Posted by Lobam 1 comment
Assalamualaikum.

Sekat Facebook Sebelum ParahSHAH ALAM – Malaysia boleh mengikut langkah Iran dan China yang menyekat akses ke laman web sosial sekiranya langkah itu mampu membendung sebarang perbuatan atau tindakan yang boleh menggugat keamanan negara.

Pengerusi Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps), Hamidzun Khairuddin berkata, tindakan itu perlu difikirkan kerana ada pengguna yang menggunakan laman sosial itu untuk menyebarkan fitnah, menghina agama dan kaum serta mencaci-maki pemimpin negara.

Beliau berkata, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) juga perlu membangunkan membangunkan mekanisme bagi menyekat bahan-bahan yang boleh menimbulkan kemarahan atau menghina di laman sosial itu dan juga blog.

“Memang tidak wajar menyekat penggunaan internet tetapi Facebook perlu disekat sebelum parah kerana ramai yang telah menyalahgunakan fungsi laman sosial itu dengan melakukan perkara-perkara yang di luar faedah,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Sekumpulan pengguna Facebook bertindak biadab terhadap ucapan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah menerusi laman sosial itu.

Mereka dipercayai menulis kata-kata itu di laman sosial berkenaan sewaktu Yang di-Pertuan Agong menyampaikan titah ucapan sempena ulang tahun keputeraan rasmi Seri Paduka yang disiarkan secara langsung di Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Pada masa yang sama kata Hamidzun, beliau berharap Kementerian Dalam Negeri (KDN) bertindak tegas dengan menghukum mereka di bawah Akta Hasutan agar ancaman sebegitu tidak berleluasa dan menghancurkan keamanan dikecapi negara kini.

“Kalau boleh perketatkan lagi undang-undang siber yang sedia ada supaya tidak sewenang-wenangnya mereka melakukan jenayah di laman sosial. Tindakan tegas perlu dikenakan supaya mereka bersalah dapat dihadapkan ke mahkamah,” katanya.

Pengerusi Majlis Belia Selangor (MBS) Petaling, Badrul Hisham Badrudin turut menyokong sekiranya kerajaan bertindak awal menyekat penggunaan Facebook yang kini telah disalahguna untuk tujuan negatif seperti mana laman web lucah.

"Laman sosial sepatutnya diguanakan secara berhemah, bukan tempat untuk mencaci, menghasut dan menipu. Facebook ini jika tidak disekat akan membawa lebih banyak mudarat. Saya rasa tidak ada ibu bapa atau cendekiawan yang membantah sekiranya kerajaan menyekat laman sosial ini," katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua Perkasa Selangor, Abu Bakar Yahya turut berharap KDN di bawah kepimpinan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tidak bertolak-ansur dengan golongan yang dianggap ‘pelampau’ yang sanggup menghina pemimpin negara dalam laman sosial.

“Bila bagi amaran mereka umpama tak peduli maka sudah tiba masanya KDN kenakan tindakan keras supaya semua pihak dapat menghormati Perlembagaan. Tindakan tegas perlu diambil supaya keamanan negara dapat terpelihara daripada ancaman anasir-anasir seperti ini,” katanya

Pendapat saya :

Facebook sudah menjadi sebahagian dari kehidupan rakyat Malaysia. Malah Facebook bukan sahaja menjadi medium laman sosial tetapi Facebook telah melangkaui lebih dari itu. Facebook juga menjadi medium pilihan untuk log masuk ke email dan laman yang lain. Selain itu Facebook menjadi medium paling pantas untuk menyebar maklumat.


Jika zaman sebelum merdeka, apa yang terjadi diluar negara mengambil masa berhari-hari untuk sampai ke pengetahuan rakyat Malaysia tetapi kini semuanya hanya dihujung jari. Facebooklah medium yang paling pantas dalam perkongsian informasi.

Apa akan jadi jika Facebook diharamkan?

Pastinya ada positif ada juga negatif. Yang pasti jika Facebook diharamkan produktiviti pekerja akan meningkat dengan mendadak. Itu sudah pasti. Selebihnya masri sama-sama kita fikirkan.


Selain itu dari sudut negatif, pengharaman Facebook akan membunuh ribuan peniaga online yang menjadikan Facebook sebagai tapak perniagaan. Industri besar, sederhana dan kecil juga akan merudum kerana Facebook meerupakan medium pemasaran paling berkesan, mudah dan murah. Malah lebih menuju kepada golongan sasaran.

Apa kata rakan FB saya?

Saya tertarik dengan pandangan sahabat saya,

Lionel John malah Facebook mempunyai rangkaian terluas dan sistem yang begitu mudah untuk menyalurkan informasi kepada semua. Jika ia diharamkan, maka ramai peniaga kecilan, sambilan serta organisasi besar akan mengalami kerugian, kehilangan sumber pendapatan serta kemunduran dialam siber.

1 comment:

  1. Mungkin kita perlu pendidikan online. Supaya menyedarkan masyarakat agar tidak mempercayai sumber yang sah.

    ReplyDelete